Background Image

Challenge Day

voor jongeren

 • Wat is Challenge Day?
  1. Challenge Day is een non-profit organisatie die mensen helpt met elkaar te verbinden door middel van krachtige workshop programma’s in scholen en organisaties. Onze programma’s inspireren jongeren en gemeenschappen om de verandering te zijn die zij willen zien in de wereld, en dagen anderen uit om hetzelfde te doen. Het interactieve Challenge Day programma biedt tieners en volwassenen tools om muren af te breken en inspireert deelnemers met onderdelen waarbij aanvaarding, liefde en respect centraal staan. Challenge Day programma’s stimuleren het gevoel van eigenwaarde en verminderen de aanvaardbaarheid van pesten, onderdrukking en andere vormen van geweld.
 • Wat gebeurt er tijdens een Challenge Day?

  Het Challenge Day programma duurt ongeveer 6 ½ uur en vindt plaats op een schooldag in de turnzaal, aula of andere grote ruimte of in de buurt van de school. Challenge Day is het meest effectief wanneer het wordt uitgevoerd op de schoolcampus, op een schooldag, tijdens normale schooluren. Twee Challenge Day Leaders werken in de ochtend samen met de groep aan vertrouwen en verbinding door de deelnemers uit hun comfort zone te helpen met muziek en games. Deelnemers beginnen stereotypen en labels van elkaar te herkennen en worden uitgedaagd ook gevoelige kanten van zichzelf te delen. De leaders spreken over gezonde uiting van emoties, en de negatieve effecten van het opkroppen van gevoelens. Tijdens de middag gaan we het met de deelnemers hebben over sociale onderdrukking en bestuderen we het effect van onderdrukking op ons eigen leven en dat van anderen. Tegen het einde van de middag krijgen de deelnemers de kans om te gaan staan tegen onderdrukking, het weer goed te maken met anderen die ze in het verleden hebben gekwetst. En zich in te zetten voor verandering op school en in de gemeenschap. De dag is zowel inspirerend als ontwakend voor studenten en volwassenen.

 • Wat voor gevoelens en emoties brengt een Challenge Day naar boven?

  Dag na dag worden jongeren in onze scholen geconfronteerd met negatieve oordelen, pesten, geweld , eenzaamheid en uitsluiting. Challenge Day is bedoeld om mensen wakker te schudden en bewust te maken van hun macht om dit te veranderen. Bij veel studenten en volwassenen komen gevoelens naar boven. Vaak over kwesties waarbij er moeite is om ze onder ogen te komen. Maar zodra mensen het aan gaan, worden ze wakker en zien dat ze ervaringen van mensen op scholen en in gemeenschappen kunnen veranderen. Ons programma omvat de Challenge Day Formula for Change : ZIE: Wordt wakker en zie hoe mensen elkaar behandelen KIES : Kies de school en het leven van je dromen DOE: Onderneem actie om van je dromen werkelijkheid te maken. Veel leerlingen verlaten de Challenge Day geïnspireerd om bij te dragen aan het creëren van een positief schoolklimaat. Schoolpersoneel kan deze jongeren na afloop van de dag ondersteunen door een plan met ze te maken over hoe de veranderingen kunnen worden doorgevoerd. Naast geïnspireerd voelen, kunnen sommige studenten, die pijn onder ogen zijn gekomen, extra ondersteuning nodig hebben. In de meeste gevallen is het schoolpersoneel dankbaar om de problemen te identificeren en de mogelijkheid te hebben om deze studenten van hulp te voorzien die ze nodig hebben . Om zo effectief mogelijk deze jongeren te ondersteunen werken we nauw samen met de zorgcoördinator van de school en hebben we een nazorgtraject om ook na de Challenge Day de veranderingen voort te zetten.

 • Wat betekent het handgebaar dat tijdens Challenge Days wordt gebruikt?

  We gebruiken een handgebaar tijdens de dag, dat gebaar staat voor “I love you / respect” en is een internationaal symbool in gebarentaal. We gebruiken dit handgebaar gedurende de dag om de ander te laten zien dat je respect/liefde voor diegene hebt. De leaders zetten het daarnaast ook in om de aandacht te vragen.

 • Hoeveel kost een Challenge Day traject?

  De kostprijs van een Challenge Day traject bedraagt 3500 euro.

 • Wat moet ik doen om een Challenge Day bij mijn school of organisatie te krijgen?

  Voor ons is het belangrijk dat de interesse ook wordt gedragen door een leraar, zorgcoördinator of de directeur van de school of organisatie. We kunnen alleen contact met de school of organisatie opnemen als er een volwassene achter het verzoek staat die bij de school of organisatie werkt. Daarna kunnen we samen inventariseren wat de mogelijkheden zijn om een Challenge Day te organiseren.

 • Hoe kan ik een Challenge Day Leader worden?

  In België en Nederland doen we om de 1 á 2 jaar audities voor nieuwe leaders. Als er audities aan zitten te komen dan communiceren wij dat op deze website en op onze Facebookpagina. Het is ook mogelijk om de opleiding tot Leader te doen bij het hoofdkantoor van Challenge Day in Concord (vlakbij San Francisco in de Verenigde Staten). Neem daarvoor contact op met Challenge Day USA voor meer informatie.