Background Image

Challenge Day

voor jongeren

Hoe het werkt


Challenge Day is een concept van één dag en richt zich op jongeren tussen 14 en 21. Deze workshop bewijst al 30 jaar een krachtig verschil te kunnen maken in het leven van jongeren. Het is onder andere bekend van het TV programma ‘Over de Streep’ en de uitzendingen op VTM van Challenge Day Vlaanderen . Challenge Day is een dag vol beweging, spelletjes, praatrondes en emotie waarin er sterk rond bewustzijn, gelijkheid en herkenbaarheid wordt gewerkt. Daardoor ontstaat op natuurlijke wijze respect en betrokkenheid. Het is een dag waarin jongeren de kans krijgen elkaar écht te leren kennen, om te laten zien wie zij zelf zijn en te ontdekken wie de andere deelnemers werkelijk zijn. Tijdens deze workshop gaan de jongeren actief aan de gang met drie hoofdonderwerpen:

  • Bewustwording van eigen gedrag en emoties
  • Meer begrip voor het gedrag en de emoties van anderen
  • Respect naar jezelf en anderen.

Jongeren die zich onveilig, niet gewaardeerd en uitgesloten voelen (op school) lopen een verhoogd risico op leer- en concentratieproblemen, verlaten vaak de school vroegtijdig en zijn maatschappelijk meer kwetsbaar. Onderzoek wijst uit dat zelfmoord een gedachte is waarmee veel van deze jongeren spelen.

Een Challenge Day creëert een krachtige en solidaire schoolomgeving. Tijdens deze verbindende dag ervaren jongeren aan den lijve dat ze meer gemeenschappelijk hebben dan dat ze verschillen. Dat resulteert in een veilig gevoel en saamhorigheid, tussen de jongeren onderling én met volwassenen, en leidt onmiddellijk tot een positiever schoolklimaat in het algemeen. De impact is werkelijk voelbaar tot lang na de Challenge Day zelf.

Het programma pakt met aantoonbaar succes de meest algemene voorkomende problemen op school aan; vooroordelen, pesten, geweld, buitensluiting, intolerantie en intimidatie. De workshop is afgestemd op circa 100 leerlingen (van ongeveer 14 tot 21 jaar) en circa 25 volwassen deelnemers (incl. leraren, personeel, directie, ouders). Als jij denkt dat Challenge Day iets is voor jouw school of organisatie, staat ons team u graag telefonisch of persoonlijk ter beschikking. Contacteer ons voor meer info via info@challengeday.be .